Teamtraining weerbaar tegen fysieke agressie

Agressie in de zorg neemt toe. Zorgprofessionals hebben naast verbale agressie soms ook te maken met fysiek geweld. Variërend van duwen, trekken en dreigen met geweld tot daadwerkelijk slaan, trappen, spugen, een kopstoot en gooien met voorwerpen of gebruik van een wapen.
Training van medewerkers is één van de maatregelen die een organisatie kan invoeren om de veiligheid van haar zorgmedewerkers te vergroten.

In de teamtraining ‘ Weerbaar tegen fysieke agressie’ ontdek je hoe je als team kunt optreden in onveilige situaties. Je leert op welke manier je jezelf fysiek kunt verweren en hoe je samen met collega’s ingrijpt wanneer de-escaleren niet meer mogelijk is en de veiligheid van jezelf, een patiënt of een collega in gevaar is. Deze gezamenlijke, effectieve aanpak zorgt voor duidelijkheid bij patiënten en cliënten én voor een veilige afwikkeling van de situatie.

De training

Deze teamtraining is met recht een training ‘op maat’. De inhoud van de training wordt samengesteld na het intakegesprek. De technieken in de training zijn afgestemd op praktijksituaties van het team en het agressiebeleid van de (zorg)instelling. Je oefent op een veilige manier de zelfverdediging- en controletechnieken met elkaar. De technieken worden tijdens meerdere trainingsdagen herhaald en aangevuld. Zodat je deze leert beheersen en ‘eigen’ maakt. De fysieke onderdelen worden afgewisseld met actieve opdrachten en oefeningen waarin eigen praktijkvoorbeelden centraal staan.

Van den Brekel Trainingen verzorgt deze training regelmatig met Ine Kornuijt, medewerkster en agressietrainer bij de Rooyse Wissel, forensisch psychiatrisch centrum in Venray.

De training geeft je inzicht in:

♦ het agressie beleid van de zorginstelling en de grenzen van de wet
♦ signalen die op escalatie wijzen
♦ vormen van agressie en passende interventies
♦ basis zelfverdediging- en controletechnieken
♦ voorwaarden om als team veilig op te kunnen treden
♦ je eigen voorkeur en stijl om te reageren op agressie (Rots- en Water technieken)

Na de training kun je als team:

♦ escalatie en verschillende vormen van agressief gedrag signaleren
♦ effectief reageren op verschillende vormen van fysiek agressief gedrag
♦ eenduidig reageren met afgesproken zelfverdediging- en controletechnieken
♦ op elkaar rekenen bij agressie
♦ elkaar ondersteunen in een eerste opvanggesprek
♦ inzetten
♦ veilig en zelfverzekerd zorg verlenen

Praktische Informatie

Programma: incompany training
Duur: in overleg
Werkwijze: praktisch, veilig en op maat; begeleiding door trainer en co-trainer
Plaats: in overleg op locatie
Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers
Prijs: op aanvraag
Vragen? Bel:  06 122 60 197

Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Wilt u weten hoe wij uw medewerkers kunnen helpen agressie te verminderen en adequaat te reageren? Wilt u kennismaken met ons en onze trainingen?

Neem contact op