Weerbaar tegen seksuele intimidatie

Als verpleegkundige, verzorgende of thuiszorgmedewerker heb je soms met seksueel intimiderend gedrag te maken. Patiënten maken opmerkingen over je uiterlijk, stellen privévragen of praten over hun seksuele behoeften. Anderen proberen je in bed te trekken, vragen om seksuele handelingen tijdens het wassen, confronteren je met pornofilms of –blaadjes, maken onnodig lichamelijk contact of doen een poging tot aanranding of verkrachting.

Ongewenst intiem of seksueel intimiderend gedrag op je werk is belastend. Vaak zorgt het voor schaamte, onzekerheid en verwarring over wat wel en niet ongewenst gedrag is. Het geeft je een onveilig gevoel tijdens je werk. Het onderwerp is ook niet binnen ieder team of organisatie makkelijk bespreekbaar.

In deze training ‘Weerbaar tegen seksuele intimidatie’, leer je grenzen herkennen en zelfverzekerd optreden tegen seksuele intimidatie. Op zo’n manier dat het stopt en met behoud van je eigenwaarde.

De training

In een prettige sfeer en vlot tempo, ontdek je meer over je kwaliteiten en belemmeringen in het contact met grensoverschrijdende patiënten en cliënten. Je leert middels opdrachten en oefeningen concrete vaardigheden om effectief op ongewenst intimiderend gedrag te reageren en seksuele verzoeken te weigeren. Met respect voor de patiënt of cliënt. Aan de hand van eigen ervaringen en leerwensen oefen je praktijksituaties met een acteur.

De training geeft je inzicht in:

♦ verschillende vormen van seksueel intimiderend gedrag
♦ lichamelijke, sociale en omgevingsinvloeden als oorzaken van seksueel ongewenst gedrag
♦ het effect van je eigen houding en reacties
♦ de strategieën de-escaleren en confronteren

Na de training kun je:

♦ bewust omgaan met spanning en emoties van jezelf en van de patiënt
♦ eigen grenzen herkennen en daadkrachtig aangeven
♦ zelfbewust en daadkrachtig optreden
♦ de-escalerende of confronterende vaardigheden inzetten
♦ hulp vragen en geven aan collega’ s in een eerste opvanggesprek
♦ met een veilig en zelfverzekerd gevoel zorg verlenen

Praktische Informatie

Programma: incompany training
Duur: in overleg, gemiddeld 1 dag
Werkwijze: praktisch en actief met training acteur
Plaats: op locatie
Groepsgrootte: maximaal 12 deelnemers
Prijs: op aanvraag 
Vragen: bel 06 12260197

Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Wilt u weten hoe wij uw medewerkers kunnen helpen om te gaan met seksueel intimiderend gedrag? Wilt u vrijblijvend een intakegesprek?

Neem contact op