Teamtraining:
Weerbaar tegen fysieke agressie
Agressie op de werkvloer de baas
Agressie in de zorg, de jeugdzorg en het onderwijs neemt toe. Zorgprofessionals, leerkrachten en pedagogisch medewerkers, hebben naast verbale agressie soms ook te maken met fysiek geweld. Variërend van duwen, trekken en dreigen met geweld tot daadwerkelijk slaan, trappen, spugen, kopstoot, bijten, haren trekken of gooien met voorwerpen. Training van medewerkers is één van de maatregelen die een organisatie kan invoeren om de veiligheid van haar personeel te vergroten.
In de teamtraining ‘ Weerbaar tegen fysieke agressie’ ontdek je hoe je als team kunt optreden in onveilige situaties. Je leert op welke manier je jezelf fysiek kunt verweren en hoe je samen met collega’s ingrijpt wanneer de-escaleren niet meer mogelijk is en de veiligheid van jezelf, een collega of andere betrokkene in gevaar is. Volgens wettelijke regels. Deze gezamenlijke, effectieve aanpak zorgt voor duidelijkheid bij patiënten/cliënten/leerlingen én voor een veilige verantwoorde afwikkeling van de situatie.
DE TRAINING
Van den Brekel Trainingen heeft na jarenlange training ervaring, een bewezen efficiënt pakket aan technieken samengesteld, speciaal voor medewerkers in de zorg en het onderwijs. De technieken in de training worden na de intake verder afgestemd op praktijksituaties van het team en het agressiebeleid van de (zorg)instelling.
Deelnemers oefenen met elkaar op een veilige manier de zelfverdediging- en controletechnieken. De technieken worden tijdens meerdere trainingsdagen herhaald, uitgebreid en aangevuld. Zodat deelnemers ze gaan beheersen en ‘eigen’ maken. De fysieke onderdelen worden afgewisseld met actieve opdrachten en oefeningen waarin eigen praktijkvoorbeelden centraal staan.
Onze teamtraining weerbaar tegen fysieke agressie is ontworpen om jouw team te voorzien van praktische, direct toepasbare technieken en interventies. De training omvat de volgende kernonderdelen:
VERANTWOORD INGRIJPEN BIJ FYSIEKE AGRESSIE
Fysiek ingrijpen doe je niet zomaar. Wettelijke regels, onwetendheid en gebrek aan vaardigheid, maken dat medewerkers vaak niet weten wat ze mogen en kunnen doen. Deze training geeft antwoord op de vraag wanneer en hoe grijp je verantwoord in bij fysieke agressie?
VAN 'MILD NAAR MEER’
Bij van den Brekel Trainingen trainen we volgens de wettelijke regels. Dat wil zeggen dat we de-escalatie technieken inzetten zolang dat nog mogelijk is. Wanneer de situatie onveilig is en er sprake is van fysieke agressie, is het soms niet anders mogelijk dan ook fysiek in te grijpen. Dit doen we met beleid: beginnend met de inzet van de minst ingrijpende techniek en proportioneel uitbreiden als dat nodig is om de veiligheid te waarborgen.
FYSIEKE INTERVENTIES
Tijdens de training oefenen we basistechnieken rondom stevige houding en balans, positie in de ruimte, afweren van klappen en trappen, loskomen uit verschillende grepen en noodweer.
Waar nodig breiden we deze technieken uit met controletechnieken waarbij cliënten door twee of meer medewerkers worden begeleid uit de ruimte.
SAMENWERKING ALS TEAM
Het is essentieel voor de veiligheid dat teams een gedeelde visie en aanpak hebben tav.ingrijpen bij fysieke agressie. Medewerkers moeten op elkaar kunnen terugvallen en vertrouwen. Tijdens de training wordt dit besproken en worden de verschillende rollen en samenwerking tijdens interventies geoefend.
OPVANG en NAZORG
Opvang en nazorg van medewerkers en eventuele andere betrokkenen na fysieke agressie incidenten, is een belangrijk onderdeel tijdens de training. Goede opvang werkt immers preventief voor o.a uitval van medewerkers
Wanneer er intern structureel nog te weinig is geregeld voor opvang en nazorg, kan van den Brekel Trainingen hierbij helpen. Bijvoorbeeld met de speciale COT training: we trainen dan een klein aantal deelnemers tot Collegiaal Opvang Team, zodat ook de professionele interne opvang en nazorg voor medewerkers na incidenten gewaarborgd is. Bekijk ook onze COT training.
De training geeft je inzicht in:
-
het veiligheid beleid van de organisatie en wettelijke regels voor ingrijpen
-
signalen die op escalatie wijzen
-
vormen en fasen van agressie en passende interventies
-
basis zelfverdediging- en controletechnieken
-
voorwaarden om als team veilig op te kunnen treden
-
eigen voorkeursreactie (Rots- en Water technieken) en effect van je houding en gedrag
Na de training kun je als team:
-
escalatie en verschillende vormen en fasen van agressief gedrag herkennen
-
effectief en verantwoord reageren op verschillende vormen van fysiek agressief gedrag
-
eenduidig reageren met afgesproken zelfverdediging- en controletechnieken
-
op elkaar rekenen bij agressie
-
elkaar ondersteunen in een eerste opvanggesprek
-
veiliger en zelfverzekerd zorg verlenen